English Bulldog Tarihçesi: Günümüzde dövüş köpeği olarak kullanılmış ve daha önce benzer türler “bandogs” olarak adlandırılmış olmasına rağmen, Bulldog ilk olarak 1630’lu yıllarda sınıflandırılmıştır. Aslen boğa kızdırmada kullanılmışlardır. İngiliz Bulldog aynı zamanda boğalarla da dövüşmüşler fakat 1835 yılından sonra şu an bildiğimiz kısa suratlı, kısa boylu şekillerini almışlardır. Şov ringine 1860 yılında girmiş ve ilerleyen yıllarda büyük kişisel değişim göstermişlerdir. Oldukça çirkin ve kavgacı görünümleriyle çelişircesine, ailenize ve arkadaşlarınıza karşı sevgi dolu, sevecen ve şefkatlidir. İngiliz Bulldog en eski saf ırklardandır. Büyük Britanya’nın ulusal köpeği olarak bilinirler ve İngilizlerin kararlılığı ve efsanevi John Bull ile özdeşleştirilirler.
ingiliz bulldog genel görünüm: İngiliz Bulldog yumuşak kürklü, oldukça kalın derisi, boyu oldukça kısa, geniş, güçlü ve kompakt. Vücuduna göre kafası oldukça büyük olmasına rağmen, vücudun genel simetrisini bozmaz ya da hareketini engellemez. Yüzü nispeten kısa, geniş ve yukarı eğimlidir. Basık yüzlerinde dolayı solunum sıkıntısı yaşamaktadırlar. Vücudu kısa bacakları şişman ve kaslıdır. Kaslı vücut yapısından dolayı obezite eğilimi azdır. Ön ayaklarına göre arka ayakları daha yüksek ve güçlüdür. Dişileri erkeklere kıyasla daha kısa ve küçüktürler. Kafa yapısı: İngiliz Bulldog ırkına yandan bakıldığında başı yukarı bakar ve burnu kısadır. Baş ve alın düz. Yüzü sarkık, gevşek ve buruşuktur. Yüzü yanak kemiğinin önünden burna düz, nispeten kısa, cilt hafifçe buruşmuş olabilir. İki göz arasındaki mesafe az olmamalıdır.
Kafa bölgesi: Kafatası: Kafatasının çevresi oldukça geniştir. Önden bakıldığında alt çene köşesinden kafatası apeksine yüksek görünür; aynı zamanda geniş ve karedir. ingiliz bulldog yüz bölgesi: Hayali olarak yüzün ortasından aşağı doğru bir çizgi çekildiğinde, önden bakıldığında her iki tarafında eşit bir şekilde simetrik olası gerekir. Burun: Burun ve burun delikleri büyük, geniş ve siyahtır. Kesinlikle ciğer rengi kırmızı ya da kahverengi değildir. Burun delikleri yatay olarak aynı hizada olacak şekilde düzgün, büyük, geniş ve açıktır. Ağız: Ağız kısa, geniş, gözlerin kenarından ağzın kenarına kadar derin ve yukarı doğru açıktır. Eğer varsa, burun üstü kırışıklıklar bütün ya da kırıklı şekildedir. Bu kırışıklıklar hiçbir zaman burun ya da gözleri olumsuz olarak etkilememelidir. Kısık burun delikleri ve ağır burun üstü kırışıklıkları kabul edilemez ve ağır bir şekilde cezalandırılmalıdır. Çeneler/Dişler: Çeneler geniş, güçlü ve kare şeklindedir. Alt çene, önden hafifçe yukarı doğru kıvrımlıdır. Geniş ve kare çenelerde köpek dişleri arasında altı küçük ön diş vardır. Köpek dişleri geniş aralıklıdır. Önden bakıldığında, ön alt çene direk olarak üst çenenin altında ve üst çeneye paraleldir.
Gözler: Önden bakıldığında, kafatasında aşağı doğru bir yerde ve kulaklardan yeteri kadar uzaklıkta bulunur. Gözler ve gözlerin yanındaki burun kemiği, aynı çizgi üzerinde ve kırışıklıkla (furrow) doğru açıdadır. Gözler birbirinden ayrıktır, fakat dış yanak çizgileri içerisindedir. Yuvarlak, orta büyüklükte, ne batık ne de çıkıktır, siyaha yakın derecede koyudur. İleri baktığında gözün beyaz kısmı görünmez. Belirgin göz problemleri yoktur.
Kulaklar: Yüksekte bulunur, örneğin; (önden bakıldığında) her bir kulağın üst köşesi, kafatasının üst köşesinde, gözlerden olabildiğince uzak, birbirinden olabildiğince ayrı bir yerde kafatasında bulunur. Küçük ve incedir. “Gül Kulak” doğru bir yapıdır, örneğin; geri ve içe katlanır, ön ya da üst iç köşesi dışa ve geriye doğru eğimlidir, kulağın kıvrık yerinin içerisinden bir kısmı görünür.
İngiliz Bulldog Boyun: Orta derece uzunlukta, kalın, derin ve güçlüdür. Boyun, sırttan düzgün bir kavis alır. Hafif oynak, kalın, boğaz kısmından kırışık bir deriye sahiptir ve gerdanın her iki tarafından hafif sarma mevcuttur. English Bulldog vücut yapısı: Sırt Çizgisi: Omuzların hemen arkasından hafifçe aşağı doğru eğilir (En alçak bölüm). Omurga aniden kuyruğa doğru eğim alarak yükselerek hafif bir yay çizer (omuzların en yüksek noktasından daha yüksek) – Irkın en özel karakteristik özelliğidir. Göğüs: Geniş, öne çıkık ve derin. Vücut göğüs arkasından iyi kuvvetlenmiş, yuvarlak ve derindir. Göğüs ön ayaklar arasından aşağı doğrudur. Kaburgalar düz kenarlı değildir. Düzgün yuvarlak şekildedir.
kuyruk: Aşağıda durur. Önce düz olarak dışarı çıkık ve sonra aşağı doğru döner. Yuvarlak, yumuşak ve kuyruk saçaklardan yoksun ya da tüyleri kalındır. Orta uzunlukta – kısa – kökü kalın, uç noktaya doğru çabuk sivrilir. Aşağı doğrudur, yukarı doğru kalkan ucu yoktur. Kuyruk eksikliği, ters ya da son derece sıkı kuyrukları istenmemektedir.
Arka Ayaklar: Genel Görünüş, Ayaklar büyük ve kaslı, ön ayaklara göre orantılı olarak biraz daha uzundur. Butlardan dize doğru uzun ve kaslıdır. Diz: Dizler çok az bir şekilde vücuttan dışa doğru dönmüştür. Ayak Tarağı: Diz hafifçe aşağı doğru hafifçe eğiktir. Arka Ayaklar: Yuvarlak ve kompakttır. Ayak parmakları kompakt ve kısa, iyi ayrılmıştır, eklemleri çıkık ve yüksek yapar. Yürüyüş ve Hareket Parmak üzerinde kısa ve hızlı adımlar atar. Ayaklar çok yukarı kalkmaz. Yağsız bir görüntüsü vardır. Ayaklar beraber değil tek tek hareket eder. Sağlam bir şekilde hareket etmesi çok önemlidir.
İngiliz Bulldog kürkü, Tüy: Dokusu ince, kısa, sık ve yumuşaktır (kısa ve sık olduğundan dolayı serttir.) Renk: Tek renk veya parçalı şekilde olabilir. (örneğin; Tek renk olanlarda yüzde ya da ağızda siyah maske) Sadece tek renk olanlar; (türüne özgü ve parlak olmalı) yani, brindle , kırmızı (kına rengi) ve çeşitli tonları, açık kahverengi, kum rengi vb., beyaz ve alaca renkte olanlar (az önce belirtilen renklerden herhangi biri ve beyaz kombinasyonu). Siyah, siyah ile beraber taba rengi ve dudley renkleri (ne demek tam bilmiyorum internetten baktım ama bir renk bulamadım bulan olursa hemen güncelleyelim) standart dışıdır.
|